top of page

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!


11128669_902039729860742_845475479_n.jpg

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος η εκπομπή του ψηφιακού σήματος έχει διακοπεί προσωρινά. Η εταιρεία κινείται ήδη για την ταχεία αποκατάσταση».

Ειρωνεία της τύχης: Την ημέρα που τα ιδιωτικά κανάλια μας απάλλαξαν για λίγο από την παρουσία τους, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καταργήσει στην πράξη το «μαύρο» στην ΕΡΤ , ελπίζουμε καταργώντας και τις παθογένειες της πελατειακής και κυβερνητικής ΕΡΤ του παρελθόντος.

Η τεχνική γκάφα (;) της Digea πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις: Τι προσφέρουν τα ιδιωτικά κανάλια στη δημοκρατία και την πλουραλιστική ενημέρωση; Τι στερήθηκε ο πολίτης και η δημοσιογραφία την λίγη ώρα που μαύρισαν οι οθόνες; Σε ποιον ανήκουν οι συχνότητες και γιατί ένας πάροχος-τσιφλίκι των καναλαρχών πήρε εργολαβία τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή; Είναι, σε τελική ανάλυση, ανάγκη το «προϊόν» των ΜΜΕ να καθορίζεται μόνο από τις ανάγκες της αγοράς και της διαφήμισης και η ενημέρωση να υπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα;

Αν στοχαστούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα, μάλλον θα νιώσουμε ανακούφιση από το (κατά λάθος) «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια. Θα φανταστούμε μία τηλεόραση χωρίς τους φωνασκούντες των πρωϊνάδικων, τις φθηνιάρικες σειρές και την συντονισμένη προπαγάνδα των 8. Η ποιότητα της τηλεόρασης είναι σημάδι για το που βρίσκεται η πολιτιστική και πολιτισμική στάθμη μιας κοινωνίας. Αλλά και σημάδι για το κατά πόσο οι κυρίαρχες τάξεις σε μία κοινωνία μπορούν να επιβάλουν τις στρατηγικές τους επιλογές κερδίζοντας τη συναίνεση ή την ανοχή της υπόλοιπης κοινωνίας. Με μια κουβέντα, το Μνημόνιο δεν θα ήταν καθεστώς χωρίς την άψογα συντονισμένη εκστρατεία προπαγάνδας των τηλεοπτικών σταθμών που, σημειωτέον, τα πληρώνουμε όλοι εμείς (αφενός διότι το κόστος της διαφήμισης μετακυλίεται στα προϊόντα, αφετέρου διότι οι τράπεζες, στις οποίες τα κανάλια χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα).

Με αυτές τις σκόρπιες σκέψεις, προτείνω να καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως… «ημέρα Δημοκρατίας» και να αφήσουμε τους Πρετεντέρηδες να γιορτάζουν την Πρωταπριλιά!

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page