top of page

Τίμησε την Άννα Βαγενά ο Δήμος Φυλής


Τη Λαρισαία ηθοποιό και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά τίμησε ο Δήμος Φυλής το βράδυ της Τρίτης 8 Μαρτίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Στην εκδήλωση με τίτλο «Είσαι Γυναίκα – Έχεις Αξία» που διεξήχθη και με τη συμβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών, τιμήθηκαν μεταξύ άλλων γυναίκες του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αθλητισμού.

Το βραβείο στην Άννα Βαγενά απένειμε ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς. Στην ευχαριστήρια εισήγησή της η κ. Βαγενά αναφέρθηκε στο ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών από πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος (σύζυγοι, αδελφοί, συμβίοι, κοντινοί συγγενείς).

Παράλληλα ζήτησε από τις γυναίκες που δέχονται λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση να λύσουν τη σιωπή τους. Να σταματήσουν να φοβούνται και να γίνονται θύματα, αισθανόμενες ντροπή ή κατηγορώντας τον εαυτό τους.

Από κει και πέρα, μίλησε για τους ρόλους της ζωής της που στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με τις «λαϊκές γυναίκες» τις γυναίκες της διπλανής πόρτας.

Η ίδια όπως εξομολογήθηκε έμεινε ορφανή από πατέρα από την παιδική της ηλικία, όταν η μητέρα της ήταν 42 χρονών και μεγάλωσε εκείνη και την αδελφή της με θυσίες και μόχθο. «Ότι είμαι το χρωστάω στην μητέρα μου» τόνισε χαρακτηριστικά η Άννα Βαγενά.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Βαγενά στις αγρότισσες, τις κτηνοτρόφους, τις εργάτριες και γενικά τις γυναίκες που δουλεύουν με τα χέρια τους, τις οποίες όχι μόνον τιμά, όπως υπογράμμισε, αλλά τους φιλά τα χέρια, θεωρώντας κάθε σταγόνα του ιδρώτα τους ιερή.

Χωρίς να υποβαθμίζει τη σημασία των πνευματικών ασχολιών, η Άννα Βαγενά δήλωσε ότι αυτό που λείπει περισσότερο σήμερα είναι η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, με όραμα, μεράκι και όρεξη για δουλειά. Ένα πάντρεμα της σοφίας των παλιών με την καινοτομία και τη φρέσκια ματιά των νέων.

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page