top of page

Αισιόδοξος για «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές ο Π. Σκουρολιάκος – «Δεν κλείνει κανένα αστυνομ


Αρκετός κόσμος προσήλθε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη των Άνω Λιοσίων με, ομολογουμένως, μεγάλη αγωνία: Καθώς οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους, το ενδιαφέρον σε κάθε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένο δεδομένου ότι είναι λίγες οι ευκαιρίες που το κυβερνητικό κόμμα «μιλάει» απευθείας με την εκλογική του βάση, χωρίς την διαστρεβλωτική μεσολάβηση των κατεστημένων ΜΜΕ.

Ο Π. Σκουρολιάκος, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, που αντικατέστησε τον απόντα λόγω έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, Ν. Χουντή, ως κεντρικός ομιλητής, τόνισε τα σημασία της ανάδειξης για πρώτη φορά στην Ευρώπη αριστερής κυβέρνησης. «Ο ελληνικός λαός έφερε αυτή τη μεγάλη ανατροπή, αναδεικνύοντας αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά στον δυτικό κόσμο», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι τα μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας θα πολεμήσουν άγρια αυτήν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος.

Η αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού δεν είναι ασφαλώς με τον γερμανικό λαό αλλά, όπως τόνισε ο Π. Σκουρολιάκος, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας που επιβάλλει τις πολιτικές λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη υπό το σιγοντάρισμα των γερμανικών αλλά και των ελληνικών ΜΜΕ. Τα τελευταία, ως βασικός βραχίονας του μνημονιακού μπλοκ, πρωτοστατούν στον πόλεμο εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία βρίσκεται απέναντι σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό των μνημονίων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι).

«Επειδή με ένα κουμπί δεν αλλάζουν τα πάντα», ανέφερε ο Π. Σκουρολιάκος, η κυβέρνηση πασχίζει «λιθαράκι το λιθαράκι» να ξανακτίσει το σπίτι που λέγεται ελληνική κοινωνία και οικονομία, με προτεραιότητα τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση (βλέπε το σχετικό νομοσχέδιο που ήδη έχει ψηφιστεί). Ο βουλευτής Αττικής κατήγγειλε συντονισμένο σχέδιο από τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ ώστε να προκαλείται «χαμός» με κάθε ευκαιρία στη Βουλή (όπως έγινε στη συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα) για λόγους εντυπωσιοθηρίας.

Ο Π. Σκουρολιάκος απαρίθμησε τα πρώτα μέτρα που περιλαμβάνονται στα ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια της κυβέρνησης με ιδιαίτερη μνεία στις 100 δόσεις αλλά και στις ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, νομοσχέδιο που οι κατά τα’ άλλα «ανθρωπιστές» των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

«Η μάχη εντός Ελλάδας θα είναι νικηφόρα, παρά τα εμπόδια κομμάτων και συμφερόντων» προέβλεψε ο Π. Σκουρολιάκος πριν αναφερθεί στην πορεία της διαπραγμάτευσης: «Στόχος της κυβέρνησης είναι ένας αμοιβαία επωφελής (για τους ευρωπαίους και την Ελλάδα), έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών (όχι όμως και αυτό ενός δημοψηφίσματος, «εάν χρειαστεί») καθώς υπάρχει πρόσφατη νωπή λαϊκή εντολή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συνεργασία με τις ελβετικές αρχές , ώστε «να μάθουμε ποιος έχει στις ελβετικές τράπεζες χρήματα και ποια από αυτά είναι μαύρα». Αξιοσημείωτη και η περιγραφή της επαναφοράς των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που, σημειωτέον αποτελούν βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές καθώς και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ο Π. Σκουρολιάκος διέψευσε ότι θα κλείσουν αστυνομικά τμήματα (Α.Τ.), αλλά θα γίνουν αναδιαρθρώσεις μετά από διαβούλευση με τους δήμους, τους φορείς και τους κατοίκους. Οι φήμες ότι θα κλείσουν (Α.Τ), διαδίδονται «από ανθρώπους που έχουν 2 αστυνομικούς να τους φυλάνε και να τους οδηγούν το αυτοκίνητο» (σσ έμμεση αναφορά στον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου) τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου του Γ. Πανούση που τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσει κανένα Α.Τ.

Καταλήγοντας, ο Π. Σκουρολιάκος κάλεσε όλον τον ελληνικό λαό, χωρίς διακρίσεις, να στηρίξει το εγχείρημα της κυβέρνησης με αποφασιστικότητα, καθώς «το δίκιο είναι με το μέρος μας».

Με μεγάλη θέρμη από το κοινό, ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και παρατηρήσεις, με κυρίαρχη την απαίτηση να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις των δανειστών και να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο και το έργο της Περιφέρειας Αττικής, κόντρα στη μιντιακή προπαγάνδα. Οι συμβάσεις, όπως αυτές που αφορούν στα διόδια, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, επισήμανε ο Π. Σκουρολιάκος σε σχετική ερώτηση και επικαλούμενος πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν πολύ μεγάλο μέρος του μισθού τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αλληλεγγύη για όλους (1.490.000 ευρώ το χρόνο πάει στις δομές αλληλεγγύης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση πολίτη.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Π. Σκουρολιάκου:

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page