top of page

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στον Δήμο Φυλής, στην πραγματική του διάσταση (Μέρος Β’)


zaxos fwto_edited.jpg

Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου (δείτε το εδώ) για την εγκληματικότητα στο Δήμο Φυλής, ξεκίνησα να σας περιγράφω την στρατηγική και τις κινήσεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη απαιτούνται, ώστε επιτέλους το νερό να μπει στο αυλάκι και επιτέλους να αρχίζει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα αναλωθούμε στην αναγνώριση των διαχρονικών λαθών, όχι για να προσάψουμε σε κάποιον ή κάποιους την ευθύνη, αλλά για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

ΟΙ ΑΣΚΟΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Διαχρονικά η πολιτεία λαμβάνει ποικίλα μέτρα και εκ του αποτελέσματος, μπορώ σήμερα να τα χαρακτηρίσω για τον κάλαθο των αχρήστων ή ακόμα και χειρότερα. Το μόνον που άφησαν είναι χρέη από τα άτοκα δάνεια που χορηγήθηκαν στους ΡΟΜΑ και φυσικά δεν θα πληρωθούν ποτέ, ένα σύστημα στα σχολεία καθαρά εισπρακτικό, χωρίς κανόνες, αστυνομικά τμήματα διαλυμένα και τελικά μόνον δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις.

Ακόμα και στο θέμα της ποινικής αντιμετώπισης και υπό την ομπρέλα της δήθεν ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης της διάκρισης των πολιτών ακόμα και σήμερα η πολιτεία αρνείται να διαχωρίσει ως ιδιαίτερη κατηγορία τους πολίτες, ώστε να είναι πραγματικά μετρήσιμη η πληθυσμιακή και οικιστική τους κατάσταση και η παραβατική τους συμπεριφορά.

Για να καταλάβετε όσοι δεν γνωρίζεται, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κανέναν φορέα και καμία δημόσια υπηρεσία να γνωρίζει ΠΟΣΟΙ ακριβώς είναι οι ΡΟΜΑ, σε ΠΟΣΑ κτίρια κατοικούν, ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ, για τον απλούστατο λόγο ότι ο τυχόν διαχωρισμός του θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα ο καθένας να δίνει τα δικά του νούμερα και να λέει ότι θέλει.

Η πολιτεία - εννοώντας την κεντρική διοίκηση - παρότι κατά καιρούς οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (Δήμοι - Αστυνομία κλπ) έχουν ζητήσει την θέσπιση αυστηρών νόμων και κανόνων (όπως πχ πρόσφατα που η Αστυνομία ζήτησε την αυστηροποίηση των διατάξεων περί προστασίας της κοινής ησυχία διαβαθμίζοντας τις ποινές ανάλογα με την ένταση και τη ροπή προς την άδικη πράξη, προβλέποντας ακόμη και την κατάσχεση ηχητικών συστημάτων, των ΙΧΕ οχημάτων μετά από ένα όριο εκπεμπόμενων θορύβων, κλπ) η πολιτεία εισέτι "αγρόν ηγόραζε".

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Δήμος Φυλής, μαζί με τους 4-5 ακόμα δήμου σε όλη την Ελλάδα, έχει τα πανελλαδικά πρωτεία του αποκαλούμενου "γυφτοδήμου" και της ταμπέλας των δημάρχων ως "γυφτοδημάρχους", λόγω των υποψιών για εύκολη χειραγώγηση - χρηματισμού των τσιγγάνων προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο τους. Άσχετα εάν όντως ισχύουν ή δεν ισχύουν - άλλωστε ποτέ δεν αποδείχθηκαν- σήμερα όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι της τελευταίας 25ετίας κουβαλούν στην πλάτη τους αυτή την υποψία-ρετσινιά.

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο Δήμος μας έχει κατ΄εκτίμηση 10.000 τσιγγάνους εκ των οποίων 6-7.000 ψηφοφόροι. Στις επόμενες εκλογές του 2019 θα έχει τουλάχιστον 16.000 εκ των οποίων τουλάχιστον 11.000 ψηφοφόροι. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει στις εκλογές όταν με 9000 ψήφους κάποιος υποψήφιος εκλέγεται δήμαρχος ακόμα και από την πρώτη Κυριακή. Ο Δήμος Φυλής "κινδυνεύει" να έχει δήμαρχο ΡΟΜΑ...

Οι παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν σταματούν εκεί. Συνεχίζονται στις αμιγώς καθ΄ύλην ενέργειες όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων που διέρχονται από τους οικισμούς των ΡΟΜΑ, ώστε πλέον να είναι προσβάσιμοι στις αστυνομικές δυνάμεις, η τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού, οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης, η οριοθέτηση των δημοσίων εκτάσεων και η άμεση αποβολή των καταπατητών και ούτω καθεξής.

Δεν επαρκεί η παραχώρηση κτιρίων και οχημάτων στα αστυνομικά τμήματα. Είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν επαρκεί και σίγουρα δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Εδώ χρειάζεται πλέον ολοκληρωτική αλλαγή κατεύθυνσης.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ως γνωστόν ο Δήμος μας έχει -προς το παρόν τουλάχιστον- δύο τμήματα τάξης και δύο τμήματα ασφαλείας, με δύναμη περίπου 100 αστυνομικούς (όλες οι υπηρεσίες μαζί), ενώ δραστηριοποιούνται μόνιμα επιπλέον 16-20 αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και 8 αστυνομικοί της Ομάδας Καταστολής εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οπότε έχουμε ένα σύνολο 128 αστυνομικών.

Δηλαδή αντιστοιχούν 1 αστυνομικός ανά 357 κατοίκους, ενώ στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η αντιστοιχία είναι 1:1000. Θεωρητικά λοιπόν ο αριθμός των αστυνομικών εφόσον είναι παρόντες και εργάζονται στην περιοχή είναι επαρκής.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται και στη διάθεση ισχυρών δυνάμεων για το ΧΥΤΑ Φυλής, που ενώ είναι αρμόδια η Περιφέρεια να τον περιφρουρήσει, λόγω των δικών της αδυναμιών και έλλειψης πρωτοβουλιών, η αστυνομία

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page