Μείωση των αντισταθμιστικών αποφάσισαν Δούρου και ΕΔΣΝΑ
Την πρόταση της μείωσης των αντισταθμιστικών οφειλών προς τους δήμους που φιλοξενούν οχλούσες δραστηριότητες διαχείρισης των απορριμμάτων, παρουσίασε την Παρασκευή η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου, Ρένα Δούρου στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΔΝΑ.
Η συγκεκριμένη πρόταση στοιχειοθετήθηκε από την απόλυτη θέση της ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή παραπάνω για τα αντισταθμιστικά». Επιβάλλεται, τόνισε, « να ανοίξουμε τον δρόμο στην εκλογίκευση των αντισταθμιστικών εισφορών και στον ορθολογισμό των δαπανών του ΕΔΣΝΑ στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, κάνοντας παράλληλα, στην άκρη υφιστάμενα ερωτήματα σχετικά με το που και ποιόν ωφέλησαν όλα αυτά τα εκατομμύρια που δόθηκαν μέχρι σήμερα και ποια περιβαλλοντική ανάταξη δημιούργησαν…».
Η πρόεδρος του Συνδέσμου παρατήρησε ότι η νέα διοίκηση "θ’ αλλάξει ριζικά το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πέρα από όλες τις δυσκολίες και έναν μηχανισμό δυσκίνητο και γραφειοκρατικό", προσθέτοντας το ερώτημα: "Είναι δυνατόν να μην υπάρχει τόσα χρόνια στο ΕΔΣΝΑ μια αναλυτική και συγκεντρωτική κατάσταση όλων των αντισταθμιστικών εισφορών που έχει καταβάλει στους οχλούμενους ΟΤΑ; "
Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μείωση για ένα έτος του ύψους των αντισταθμιστικών και ζήτησε από το Δ.Σ. να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να καταλήξει σε πιο συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δεσμεύεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση ενώπιον του Δ.Σ.
«Πρόκειται για μια απόφαση οικονομικά επωφελή, όχι απλά για τον ΕΔΣΝΑ αλλά για συνολικά για την κοινωνία. Μια απόφαση που επιβάλλεται από τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Μια απόφαση που υπηρετεί πλήρως τη νέα φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια, στην πρότασή της, υπογράμμισε την ανάγκη μελετών τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης του ΕΜΑΚ, του αποτεφρωτήρα, σχετικά με τα κατασκευαστικά και λειτουργικά κόστη των εργοστασίων, των μονάδων επεξεργασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα ότι στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν προβλεφθεί δαπάνες για τον ΕΜΑΚ και τον αποτεφρωτήρα.
Επίσης, ενημέρωσε ότι πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν επαφές και συζητήσεις με την Ιατρική Σχολή Αθήνας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Φυλής από την πολύχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Βεβαίως, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, αλλά και άλλοι δήμαρχοι και μέλη του δήμου αντιτάχθηκαν σε αυτή την πρόταση, όπως και στο νέο μοντέλο διαχείρισης που καλούνται επιτακτικά να εφαρμόσουν. Αντιρρήσεις που κάμφθηκαν από την αποφασιστικότητα της προέδρου για την «επιβεβλημένη αναγκαιότητα που επιτάσσει η έλλειψη χρημάτων και χρόνου».
Στο ασφυκτικό πλαίσιο επέστησε την προσοχή των μελών και το μέλος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Σταύρος Ιατρού, ο οποίος χαρακτήρισε «υποχρέωση των δήμων την άμεση σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό του οποίου το καταληκτικό χρονικό όριο για την χρηματοδότηση των έργων είναι η 30η Σεπτεμβρίου». Προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για την αναγκαιότητα αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, για το νομικό πλαίσιο του νέου αλλά και για την πορεία των απαιτούμενων από το ΥΠΕΚΑ διαδικασιών.
Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αφροδίτη Μπιζά αναφέρθηκε συνοπτικά στην πορεία των τοπικών σχεδίων, χαρακτηρίζοντας την θετική. Μίλησε για κενά στην νομοθεσία τα οποία «προκύπτουν από τον νέο σχεδιασμό» και τις επαφές που είχε η διοίκηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ για θέματα χωροθεσίας.
Τέλος, ζήτησε από τους δημάρχους τον ορισμό συγκεκριμένου αιρετού αρμοδίου για το ΤΣΔ και χαρακτήρισε αναγκαία την καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για το νέο μοντέλο διαχείρισης που καλούνται να υιοθετήσουν.
Πηγή: kathimerini.gr