top of page

Έτσι προστατευόμαστε από τα κουνούπια

Με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση του Δήμου Φυλής για τον εντοπισμό των εστιών λιμναζόντων υδάτων, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι το κουνούπι, γιατί μας «αρμέγει» κάθε καλοκαίρι και με ποιους φυσικούς τρόπους μπορούμε να αμυνθούμε.

Καταρχήν τι είναι τα κουνούπια;

Τα κουνούπια είναι μικρά λεπτοκαμωμένα έντομα με δύο πτέρυγες και σε μια σκληρή διατρητική προβοσκίδα. Έχουν μακριά πόδια και τα αρσενικά διαθέτουν πολύ φουντωτές κεραίες ενώ οι κεραίες των θηλυκών έχουν μικρά τριχίδια.Στο προνυμφικό και νυμφικό στάδιο είναι υδρόβια και διακρίνονται από άλλους υδρόβιους οργανισμούς από τη χαρακτηριστική γρήγορη κίνησή τους. O βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείται από το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη, το ενήλικο ακμαίο. Όπως όλα τα έντομα της τάξης Diptera έτσι και τα κουνούπια είναι ολομετάβολα δηλαδή υφίστανται πλήρη και ολική μεταμόρφωση. Μόνο στο τελικό στάδιο το κουνούπι έχει την ικανότητα να πετά, ενώ τα προηγούμενα ανώριμα στάδια του είναι υδρόβια.

11301385_10206599406565231_411734510_n.jpg

Γιατί τα κουνούπια μας «προτιμούν» στα γεύματα τους;

Ανάλογα με το είδος, τα θηλυκά κουνούπια αποθέτουν 30-500 αυγά σε κάθε ωοτοκία. Τα κουνούπια ρουφούν αίμα για να προμηθευτούν την απαραίτητη πρωτείνη για την ανάπτυξη των ωοθηκών. Τα άτομα χρειάζονται επιπλέον φυτικά σάκχαρα ως πηγή ενέργειας. Τα θηλυκά προκειμένου να πάρουν το γεύμα αίματος που είναι απαραίτητο για την ωρίμανση των αυγών έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο σύστημα εντοπισμού δυνητικών ξενιστών. Ο εντοπισμός του ξενιστή βασίζεται σε οσφρητικά, οπτικά και θερμικά ερεθίσματα και αντιλαμβάνονται την οσμή από απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Φυσικά η καλύτερη και πιο εύκολη πηγή αίματος είναι ο άνθρωπος, ιδιαίτερα στις πόλεις που τα υποψήφια «θύματα» είναι πολλά.

Η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι η ίδια; Μπορώ να ξέρω ποιες μέρες η δραστηριότητα των κουνουπιών αυξάνεται;

Πριν από μερικούς μήνες εγκαινιάσθηκε μια πρωτοποριακή γραμμή διαδικτυακής ενημέρωσης όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τις αυξομειώσεις της δραστηριότητας των κουνουπιών. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο http://www.conops.gr/weather/.

11267825_10206599406445228_1563884753_n.jpg

Που αναπτύσσονται ευκολότερα τα κουνούπια;

Τα γνωστά σε όλους σημεία είναι ρεματιές, ποτάμια, λιμνάζοντα νερά. Τα άγνωστα μέρη που δεν τα περιμένετε είναι η ΑΥΛΗΣ του σπιτιού σας και τα Νεκροταφεία (ο λόγος δεν είναι μακάβριος οφείλεται στα λουλούδια)!

Γιατί;

Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε μέρη με νερό. Δεν υπάρχει άλλων τρόπος. Φανταστείτε λοιπόν ότι ένα κουνούπι γεννά κατά μέσο όρο 150 νύμφες και εμείς τους εξασφαλίζουμε τη ζωή λόγου του λανθασμένου τρόπου ζωής.

Τι να κάνω;

Ποτίζω τα λουλούδια ΜΟΝΟ το πρωί – ΠΟΤΕ ΝΥΧΤΑ Φροντίζω να αδειάζω το νερό από τα «πιατάκια» των γλαστρών. Αποφεύγω το πλύσιμο παραθύρων και γενικά την καθαριότητα με χρήση νερού τις απογευματινές και κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Τρόποι αντιμετώπισης…

Κουρεύουμε το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια). Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων. Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Κάνουμε χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων. Τοποθέτηση σίτας σε πόρτες και παράθυρα.

Η ίδια η φύση μας δίνει τα όπλα για να αποφύγουμε τα κουνούπια.

Συνίσταται η χρήση κουνουποπαγίδων οι οποίες είναι κατάλληλες για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους και χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Στα μπαλκόνια μας βάζουμε φυτά με έντονη οσμή (βασιλική, θυμάρι, ρήγανι κλπ). Η έντονες μυρωδιές είναι ο φυσικός εχθρός του κουνουπιού.

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page