Οι ομορφότερες "ελεύθερες" παραλίες στην Αττική
Μαζί με το δίλημμα «άμμος ή βότσαλο», το «οργανωμένη ή όχι» πρέπει να είναι η συχνότερη αιτία διχασμού πριν από κάθε εξόρμηση σε παραλία. Η λίστα που ακολουθεί είναι αφιερωμένη στους ξαπλωστρομάχους, εκείνους που θέλουν τα τοπία τους ανέγγιχτα και τις βουτιές τους απαλλαγμένες από πλαστικό που χαλάει το σκηνικό...
Στην «ριβιέρα» προς το Σούνιο ΚΑΠΕ
Το λέμε και το ξαναλέμε, μέχρι που καταντά κουραστικό, αλλά τέτοια νερά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην αττική ακτογραμμή. Αν ανήκετε στο 1% του αθηναϊκού πληθυσμού που δεν την έχει εντοπίσει ακόμα, οδηγίες για να τη βρείτε έχουμε εδώ. Αν έχετε τη δυνατότητα να την επισκεφθείτε καθημερινή εκμεταλλευτείτε την, γιατί το μυστικό της έχει διαρρεύσει προ πολλού και τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο.
Σαρωνίδα
Η μεγάλη αμμουδιά της Σαρωνίδας είναι η αγαπημένη μας λύση κάθε φορά που θέλουμε μεν καθαρά νερά και την καλύτερη δυνατή παραλία, βαριόμαστε δε να οδηγήσουμε τα εξτρά χιλιόμετρα ως τα Λεγραινά ή το ΚΑΠΕ. Προμηθευόμαστε τα απαραίτητα σε σνακ και καφεδάκια από το περίπτερο-υπερπαραγωγή απέναντι και στρώνουμε πετσέτες στην ωραία αμμουδιά της.
Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου
Μπορεί η αμμουδιά του να πλημμυρίζει κόσμο τα Σαββατοκύριακα, όμως αν ανηφορίσετε μέχρι το πέτρινο εκκλησάκι και εν συνεχεία ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στην πίσω πλευρά του λοφίσκου θα βρεθείτε σε μια λιλιπούτεια παραλιούλα με κρυστάλλινα νερά, όλη δική σας.
Λεγραινά
Προσέχουμε λίγο τα βραχάκια μέσα στο νερό, που αν δεν υπήρχαν θα μπορούσαμε πιθανότατα να μιλάμε για την καλύτερη παραλία της Αττικής. Κατά τα λοιπά, τεράστια έκταση, σκουρόχρωμη άμμος, μικρά αμμολοφάκια στο πίσω μέρος και πεντακάθαρα νερά συνθέτουν το εξωτικό τοπίο της. Θα τη βρείτε λίγο μετά το 60ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, στα όρια του δήμου Λαυρίου.
Χάρακας
Έχει ένα κομμάτι με ξαπλώστρες και ένα χωρίς, κι είναι αρκετά μεγάλη για να χωράμε στην αμμουδιά της όλοι –οπαδοί και πολέμιοι. Θα τη βρείτε στην κατεύθυνση προς Σούνιο, πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, και θα την αναγνωρίσετε από την πινακίδα στο αριστερό σας χέρι που γράφει «παραδοσιακός οικισμός Χάρακα». Αφήνετε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα που θα συναντήσετε ελάχιστα μέτρα παρακάτω, στα δεξιά του δρόμου, και διαλέγετε ένα σημείο χωρίς βραχάκια μέσα στο νερό για να βουτήξετε.
Κόκκινο Λιμανάκι
Κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά, άμμος και ψιλό βοτσαλάκι, φαντασμαγορικά κόκκινα βράχια να την περιβάλλουν και να της χαρίζουν αφενός το όνομά της και αφετέρου την απαραίτητη προστασία από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν την περιοχή. Θα τη βρείτε λίγο μετά τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Κόκκινο Λιμανάκι». Αν πεινάσετε, ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια της το Μπαλκόνι σερβίρει θαλασσινές νοστιμιές αλλά και ωραία κρεατικά με δημιουργικές πινελιές, στα 25€ το άτομο. Κι έχει έξτρα μπόνους την φαντασμαγοορική θέα στην παραλία.
Μάτι: Αγνοήστε τη μεγάλη κεντρική παραλία, με τα beach bars, τα πολύβουα café και τους χώρους με γκαζόν για τις ρακέτες και κατευθυνθείτε προς τους μικρότερους ήσυχους βοτσαλωτούς κολπίσκους ανάμεσα στο Μάτι και τον Αγ. Ανδρέα. Ο αγαπημένος μας εξ αυτών βρίσκεται κάτω από τον οικισμό της Αμπελούπολης και πλαισιώνεται από φουντωτά πεύκα και βράχια τα οποία δημιουργούν μικρές σπηλιές κάτω από τις οποίες βρίσκουν καταφύγιο όσοι αναζητούν σκιά και δροσιά.
Σέσι (Γραμματικό)
Ψιλό βοτσαλάκι και άμμος σε κάποια σημεία, αλμυρίκια που παρέχουν απλόχερα τον ίσκιο τους σε κάθε ενδιαφερόμενο και καθαρά νερά συνθέτουν το τοπίο της πιο βόρειας από τις βόρειες παραλίες. Απέχει περί τα 22 χιλιόμετρα από τον τύμβο του Μαραθώνα, και για να την ανακαλύψετε θα πρέπει να διασχίσετε οκτώ χιλιόμετρα (βατού) χωματόδρομου, μετά το Γραμματικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελπίζετε σε πλήρη απομόνωση: το Σέσι είναι ένα ακόμα μυστικό που διέρρευσε, οπότε τα Σαββατοκύριακα μαζεύει κάμποσο κόσμο.
Πηγή: www.in2life.gr