top of page

Προσοχή! Κυκλοφορούν πλαστά χαρτονομίσματα στην τοπική αγορά του Δήμου Φυλής


Δεκάδες καταγγελίες έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φυλής, αλλά και από κατοίκους και των τριών δημοτικών κοινοτήτων (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, ακόμα και Χασιά), πως στην τοπική αγορά κυκλοφορούν πλαστά χαρτονομίσματα.

Μάλιστα, το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως τα πλαστά δεν είναι μόνο των 20 και 50 ευρώ, χαρτονομίσματα που εξάλλου συνηθίζεται περισσότερο να παραχαράσσονται, αλλά και των 10 ευρώ, γεγονός που καθιστά την αναγνώρισή τους δύσκολο, αφού ελάχιστοι θα μπουν στη διαδικασία να ελέγξουν ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.

Όπως γράψαμε πριν από λίγες ημέρες η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει σπείρα (διαβάστε ΕΔΩ) που πέραν των άλλων εισήγαγε στην αγορά πλαστά χαρτονομίσματα, τα οποία όμως συνεχίζουν κυκλοφορούν και πολλές φορές «φορτώνονται» σε ανυποψίαστους επαγγελματίες ή πολίτες που απλά διαπιστώνουν κατά τη διάρκεια των αγορών τους πως τα χρήματά τους… είναι πλαστά!

Προτιμούν τα 50ρικα και 20ρικα

Γενικώς πάντως, τα 50άρικα και τα 20άρικα προτιμούν οι διακινητές των πλαστών ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μέχρι και σήμερα τα περισσότερα ήταν των 20 και των 50 ευρώ, σε ποσοστό 81,5% του συνόλου. Ο αριθμός των πλαστών 20ευρων μειώθηκε, ενώ αυτός των 50ευρων αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, τα 50αρικα αντιστοιχούσαν στο 43% των πλαστών, ενώ τα 20αρικα στο 38%. Το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ είναι το τρίτο κατά σειρά με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας 13,5% του συνόλου.

Πολλά δις οι ζημιές από τα πλαστά

Σύμφωνα με τις τράπεζες οι ζημίες για την Ευρώπη από τα πλαστά χαρτονομίσματα έχουν ανέλθει σήμερα από τα 3,3 στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2004 και το 2005 οι απώλειες ήταν ωστόσο υψηλότερες, επειδή τότε οι πλαστογράφοι αντέγραφαν κυρίως χαρτονομίσματα των εκατό και των διακοσίων ευρώ. Παγκοσμίως οι ζημίες στην οικονομία από την παραχάραξη του ευρώ υπολογίζονται για το 2015 σε 39 εκατομμύρια ευρώ.

Πήρα πλαστό. Τι κάνω;

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι όποιος υποπτεύεται πως έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνει απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες του αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσει είτε την αστυνομία είτε - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο - την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα.

Τελευταίες ειδήσεις

bottom of page