Αυτές είναι οι προτάσεις του τοπικού συμβουλίου για την καταπολέμηση της παραβατικότητας
Κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου καταπολέμησης της παραβατικότητας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Φυλής, Διευθυντών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι εκπροσώπων του γονεϊκού κινήματος υιοθετήθηκαν οι παρακάτω προτάσεις οι οποίες θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων, καθώς, όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο έχει, εκ του νόμου, γνωμοδοτικό κι όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
1. Συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προστασίας του Πολίτη και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛΑΣ για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να υπάρχουν καθημερινά περιπολικά , καθώς επίσης και περιπολίες εποχούμενων αστυνομικών, ιδιαίτερα τις ώρες που προσέρχονται τα παιδιά και τις ώρες που αποχωρούν από το σχολείο.
2. Αίτημα στην Δημοτική Αρχή προκειμένου η δημοτική αστυνομία, με τα λίγα άτομα που έχει στην διάθεσή της, να κινείται συνεχώς περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Επίσης η Δημοτική αστυνομία, να περιπολεί στα επικίνδυνα σημεία προκειμένου να εντοπίζει άμεσα τυχόν επιθέσεις σε μαθητές.
3. Αίτημα στην Δημοτική Αρχή προκειμένου να τοποθετηθούν συστήματα ασφαλείας στα σχολικά συγκροτήματα και στα Δημοτικά εν γένει κτίρια, όπως κλειστοί χώροι άθλησης, συνδεδεμένα και με υπηρεσία του Δήμου και της Αστυνομίας, προκειμένου να υπάρχει άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση που επιχειρείται παρέμβαση στους χώρους αυτούς και καταγραφή του όποιου παραβατικού στοιχείου. Τα συστήματα αυτά να ενεργοποιούνται από τους διευθυντές των σχολείων μετά το πέρας των μαθημάτων.
4. Αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διορίσει φύλακες στα σχολεία της περιοχής, λόγω των ειδικών συνθηκών και του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου.
5. Κατάρτιση και αποστολή στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς, συγκεκριμένων προτάσεων παρέμβασης στις ευπαθείς ομάδες μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων και προσπάθεια για ένταξη και ειδική μέριμνα για την κοινωνικοποίηση ιδιαίτερα των νεαρών ηλικιών.
6. Αίτημα στην Δημοτική Αρχή για εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης προκειμένου να καθαριστούν τα ακάλυπτα οικόπεδα και οι λοιπές εκτάσεις και να απομακρυνθούν τα τυχόν παραπήγματα και παράγκες που αποτελούν πόλο έλξης των παραβατικών.
7. Παρέμβαση του Δήμου σε σκοτεινές και ερημικές περιοχές που βρίσκονται πλησίον σχολικών συγκροτημάτων προκειμένου να καθίσταται εύκολος ο έλεγχός τους.
8. Έκδοση εντύπου που θα απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων , με συμβουλές για την προστασία τους.
9. Τοπική συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των μαθητών.